Copyright

Copyright P.Kats. Zonder mijn toestemming mogen mijn verhalen niet gekopieerd worden en/of gepubliceerd worden. Linken mag uiteraard wel.

maandag 10 april 2017

Kom dan!

Foto is fictief persoon
Het is bijzonder hoe mensen kunnen veranderen als ze in een auto zitten. Maar ook als ze uitgestapt zijn…

Na een avonddienst rijd ik met drie collega’s terug richting het zuiden.
Vergeleken bij John, Corné en Erik ben ik maar een tenger mannetje. Mijn auto is eigenlijk te klein, omdat die drie bijna met hun hoofd tegen het dak van mijn auto aan zitten.

Onderweg naar de carpoolplaats rijd ik op mijn gemak op de snelweg met een gangetje van ongeveer 100 kilometer per uur. We zitten gezellig te kletsen, als er plotseling achter mij een auto hevig zit te seinen met zijn grote lichten.  Ik ben op dat moment drie vrachtwagens aan het inhalen en echt gevaar dreigt er op dit moment niet. De auto achter mij slingert van links naar rechts en zit zo kort achter me dat ik zijn koplampen niet eens meer in mijn spiegels zie.

Als ik de vrachtwagens ingehaald heb ga ik keurig weer naar rechts en de auto haalt mij in. Ik kijk hem aan en haal mijn schouders op. Ik zie dat hij zijn middelvinger naar me opsteekt. Hij snijdt mij vervolgens met zijn auto af, waardoor ik automatisch mijn stuur naar rechts gooi om een aanrijding te voorkomen. Ik wil de vrachtwagens niet in gevaar brengen, dus stuur de vluchtstrook op en laat deze voorbij gaan. We mogen nog van geluk spreken dat de vrachtwagenchauffeurs alert zijn. Tot mijn verbazing rijdt de bestuurder ook voor mij de vluchtstrook op en trapt keihard op de rem, waardoor ik genoodzaakt ben om hevig te remmen.

Mijn bloed kookt en dat van mijn collega’s ook. Wij zullen eens een stevig gesprek aangaan.
Dan zwaait het portier van de auto voor me open en stapt een jongeman uit, kennelijk klaar om met mij op de vuist te gaan. Snel stap ik ook uit. Met gebalde vuisten loopt hij op me af. Hij blijft vlak voor mij staan en roept: “Kom dan!” Zonder zelf ook een dreigende houding aan te nemen kijk ik de jongeman, zonder een woord te zeggen, indringend aan. Zijn blik is in eerste instantie op mij gericht, tot hij nog drie mannen ziet uitstappen. Het is donker, maar ik zie hem schrikken en aarzelen. Dan sprint hij terug naar zijn auto en rijdt met piepende banden weg. We gieren het uit van de lach, stappen weer in de auto en rijden naar de carpoolplaats.

Thuisgekomen zoek ik in de politiesystemen naar een telefoonnummer van de eigenaar van het kenteken en bel deze op. Ik krijg de jongeman zelf aan de lijn, confronteer hem met zijn idiote gedrag en vertel hem dat er vier politiemannen voor zijn neus stonden. Hij verklaart doodsbang te zijn geweest toen hij, naast mij, drie grote mannen zag opdoemen. Hij voorzag helemaal in elkaar geslagen te worden door deze ‘beulen’ en koos daarom maar het hazenpad. Zijn zinloze en dwaze gedrag ziet hij ook wel in en hoorbaar opgelucht accepteert hij volgens zijn zeggen met liefde de bekeuring voor onnodig rijden op de vluchtstrook.

Als tip kan ik meegeven dat het in zulke situaties verstandig is om je deuren op slot te doen en 112 te bellen. Indien mogelijk een stuk achteruit te rijden of vol gas eromheen rijden en duidelijk laten zien dat je telefoneert. Ja, in noodgevallen mag dit zeker!

volgende blog 01/05


12 opmerkingen:

 1. Hahaha... mooi verhaal en inderdaad herkenbaar. Ik werd toen ik nog collega was aangezien voor taxichauffeur totdat ik uitstapte in uniform. Blijft altijd toch bijzonder hoe de reactie dan spontaan verandert.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ongelooflijk dat deze hufterigheid er slechts vanaf komt met een bekeuring voor het op de vluchtstrook rijden Piet!

  Stel je voor dat er iemand alleen die nou geen zin of de mogelijkheid tot knokken had gehad. En die achteraf niet de mogelijkheid heeft om in een computersysteem te kijken....

  Als leek zie ik sowieso al de volgende (zware) overtredingen:

  - bumperkleven (ik hoef je niet te vertellen wat DAAR al alleen voor straf op staat)

  - het opzettelijk in gevaar brengen van het overig verkeer met kans op zwaar lichamelijk letsel

  - agressie jegens een politieman (/burger)

  kortom....deze "meneer" zou wat mij betreft een veel zwaardere 'douw' mogen krijgen en als ik rechter was dan zou ik hem het rijbewijs voor bepaalde tijd in laten leveren met een proeftijd van een aantal jaar en daarnaast een geldstraf.

  Geen wonder dat ie graag alleen de boete voor het rijden op de vluchtstrook accepteert......

  Dit soort (hufter-) gedrag gebeurt natuurlijk meer.

  Als er dan toevallig eens een agent (in burger?) bij betrokken raakt dan zou het goed zijn om juist dan deze zaak serieus te nemen en er voor te zorgen dat we duidelijk maken dat we dit niet accepteren (dan wel het afdoen met iets wat nog minder impact op de overtreder heeft dan een 'taakstrafje')!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Geen speld tussen te krijgen Jurgen.Volgende x niet zo makkelijk doen hoor Piet.Je had hem ook wel even voor bedreiging in de boeien mogen slaan,en even af laten koelen.Het was dat jullie met 4 waren,anders had het ook anders kunnen aflopen.

   Verwijderen
  2. Helemaal mee eens,Piet u bent te soft geweest in dit geval.

   Verwijderen
 4. Wat gebeurd er toch met de mensheid,het schijnt steeds erger te worden.Doorrijden na een ongeval lijkt tegenwoordig ook de standaard te zijn.Over de middelvinger maar niet te spreken.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hilarisch, heerlijk wat zullen jullie gelachen hebben!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. oed advies Piet,maar dat achteruit rijden of volgas weg met een mobieltje in mn hand zou ik niet riskeren.Niet iedere ambtenaar denkt er zo over als u.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Gisteren nog bijna exact hetzelfde meegemaakt! Reed gewoon 85 km/h op cruise control (80 op GPS), komt er achter mij een busje aan scheuren met zo'n 120 km/h. Gaat steeds dichter achter mij zitten. Ik laat de snelheid maar iets zakken naar 80 km/h op cruise control want ik laat me niet opjagen. Doe mistlicht achter aan als signaal dat hij afstand moet houden, en alarmlichten. Reactie? Met groot licht flitsen, NOG dichter bij komen. Heel voorzichtig rem ik een beetje - hij probeert me bijna te remmen, echt geen speld tussen te krijgen. Heel voorzichtig ga ik wat langzamer rijden en ik gebruik de zijkant van de weg op een viaduct om hem er langs te rijden. Hij haalt me woest in en trapt verderop nog eens hard op de rem voor mij om mij te straffen. Welkom in Nederland. Pas nog in Spanje geweest, geen wonder dat daar minder doden op de weg vallen - vrijwel totaal gebrek aan aggressie op de weg! (Zie http://www.nu.nl/binnenland/4661256/aantal-verkeersdoden-tweede-jaar-gestegen.html?redirect=1 ) Geen kleven, geen snijden, geen groot licht knipperen... gewoon respect en geduld voor elkaar. Rijdt er iemand 60 op een 80-weg, blijft de rest er gewoon normaal geduldig achter met normale afstand! Zoiets kan je je hier helemaal niet meer voorstellen. Echt triest als je dan terug bent in Nederland en het contrast ziet met het weggedrag hier. Iedereen constant in oorlog met iedereen. Geen wonder dat er niet nog veel meer doden vallen....

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Had een aardige scene geweest voor het inmiddels ter ziele gegane duo Waardenberg en De Jong (Martin en Wilfried). Zoals zij ook ooit een scene hadden over een parkeer-ruzie.

  Normaal is het uiteraard niet, om zo'n opgefokt menneke achter je te hebben. Helaas rijden er elders op de Nederlandse wegen meer van dat soort minkukels rond. Blij dat ik auto noch rijbewijs heb.

  Overigens wel goed opgelost met een telefoontje. Dat dan weer wel.

  BeantwoordenVerwijderen