Copyright

Copyright P.Kats. Zonder mijn toestemming mogen mijn verhalen niet gekopieerd worden en/of gepubliceerd worden. Linken mag uiteraard wel.

maandag 27 februari 2017

Beloofd is beloofd

De eerste menselijke reactie is je neus optrekken als je een zwerver tegenkomt. Op zich niet vreemd natuurlijk, want het zijn vaak niet de meest aantrekkelijke personen in de zin van kleding en geur.

Nu is het in Nederland niet altijd nodig om een zwervend bestaan te leiden, want er zijn gelukkig nog mogelijkheden om onderdak te krijgen. Natuurlijk is het geen vetpot, maar je hoeft niet per se uit de vuilnisbakken te graaien om in leven te blijven.
Velen kiezen er echter toch voor om over straat te zwerven. Waarom?

Alles heeft een oorzaak. Deze mensen zijn vaak vernederd, gekwetst of hebben trauma’s opgelopen, waardoor ze niet normaal meer kunnen functioneren in de maatschappij zonder, al dan niet gedwongen, geholpen te worden.
Als ik met hen in gesprek ga, hoor ik dikwijls schrijnende dingen uit zijn of haar leven. Ze vertrouwen niemand meer in hun omgeving, behalve zichzelf.

Als ik in de omgeving van het bureau rijd, passeer ik een zwerver die een winkelwagentje voortduwt, vol met spullen. Je kunt het gerust rommel noemen.
Als ik hem voorbij rijd, rollen mijn ogen er haast uit als mijn blik op zijn voeten valt.
Ik draai mijn motor en rijd terug.
Tot mijn verbazing zie ik dat ik het goed gezien heb. De beide neuzen van zijn gymschoenen zijn eraf en uit de neuzen steken nu de tenen van de man naar buiten.

Op mijn vraag of hij geen andere schoenen kan krijgen, vertelt hij dat hij maat 47 heeft en dat die heel moeilijk te krijgen is. Deze schoenen waren maat 45, dus heeft hij de neuzen er maar afgeknipt, zodat hij toch schoeisel aan zijn voeten heeft.
Met een droevig gezicht kijkt hij mij aan, ik heb echt medelijden met hem.
Ik krijg een idee en vertel hem dat hij zich over drie dagen ’s middags moet melden aan de balie van het bureau. Dan heb ik dienst en zorg ik dat er nieuwe schoenen voor hem klaar staan. Lachend vertel ik hem dat hij wel zijn lange nagels moet knippen, omdat hij anders maat 48 nodig heeft. Ik geef hem mijn kaartje, maar zie aan zijn gezicht dat hij mij niet gelooft.

Met hulp van de kledingwinkel van de Politie en diverse collega’s kom ik uiteindelijk in het bezit van vier paar schoenen in maat 47, nette schoenen en sportschoenen. Ook regel ik 10 paar nieuwe sokken elders.

Grijnzend leg ik de spullen bij de balie. Ik hoop dat hij wel komt.
Een paar dagen later is het zover. Hij staat aan de balie, met geknipte nagels.
Apetrots trekt hij de nieuwe sportschoenen aan. Zijn gezicht spreekt boekdelen. Hij kijkt dankbaar en gelukkig.

En als ik geen schoenen had kunnen krijgen? Dan had ik ze zelf gekocht. Beloofd is beloofd.

volgende blog 20/3
17 opmerkingen:

 1. Piet weer een verhaal waarbij blijkt dat het werken met en voor mensen meer betekend dan de meeste Nederlanders denken. Ik ben trots op de manier waarop jij reageerde, de situatie aanpakte en oploste. De politie is echt je beste vriend... en jij een 'held'.

  Groeten Ard

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Je bent een mooi mens Piet.
  Een voorbeeld voor velen.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Piet, mensen als jij maken het verschil! Dank je wel voor het moeilijke en verantwoordelijke werk wat je doet!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Inderdaad, je bent een voorbeeld voor velen.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Zo zouden er meer moeten zijn! Wat zou de wereld er dan mooi uit zien ❤

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Je bent een goed mens Piet. Mooie actie!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Mooi mens! Maar dat zie ik de politie echt niet doen veel te druk met te laten zien wie nu de baas is ipv mensen helpen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat zie ik de politie hier nog niet doen. Moet t zijn.

   Verwijderen
 8. Piet wat heb ik een respect voor je! Als ik van de week weer naar enkele collega's van je kijk die compleet empatieloos iemand tot aan de grond toe afbranden omdat die alleen iemand wilde helpen (wegmisbruikers) dan denken ik gelijk dat ze eens een voorbeeld aan jou zouden moeten nemen! Je bent een topper! Heel veel respect!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Goed gedaan Hr. Kats, ongetwijfeld zijn er vele die dit ook zo zouden doen maar dit niet mee maken, u loopt dit door uw vak tegen het lijf. Ik heb grote bewondering voor u en uw collega's.
  Alexei

  BeantwoordenVerwijderen
 10. goed zo hoor doe de bezigheden van het leger des heils er maar bij , andersom zal wel niet gaan

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Kom maar een weekje met mij meelopen. Zelfs vragen of ze soms ook ondergoed kunnen krijgen. Alcohol bij jong en oud. Ach en dan wil er zelfs een als dank een hug. Tuurlijk waarom ook niet! Als hij wegloopt zegt ie: God bless!
  Gouden job.
  Welkom!!
  Wilma

  BeantwoordenVerwijderen
 12. http://www.politiewilnietsmetaangiftedoen.wordpress.com. hoor wel eens dat er ook goede politieagenten zouden bestaan,maar ik ben deze nog nooit tegen gekomen.En niet alle mensen zonder huis zijn per definitie een ongewassen en verslaafden mens.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Goede agenten zijn er heus!
   Idd is niet iedere dakloze verslaafd. Er zijn meer verslaafden met huis mss als zonder. Hangt er mss ook vanaf waar je woont in deze wereld.
   Wilma

   Verwijderen